teisipäev, 6. jaanuar 2009

Vanad ja uued kombed

Tänapäeva kombed erinevad väga palju ülesandes andud ajast, kuna saja aastaga on ühiskond kõvasti muutunud. Kõik mida perel vaja läheb ostetakse endale lähimast kaubanduskeskusest mis on väga erinev vanast ajast, sest vanasti valmistati kõik käsitööna ja ise.
Lapsed ei pea maast madalast tööd tegema hakkama. Praegu lähevad väikesed lapsed lasteaedadesse ning siis kooli. Tänapäeval on haridusele kõva rõhk pandud.
Vanasti elati rehielamus, kuid tänapäeval on linnas elamiseks majad ja korterid. Maal võib siiski leiduda vanu talumaju, kuid siiski ei ole need nii populaarsed. Rehielamutes oli ainult üks korrus ja üks tuba, rehetuba. Selles toas söödi, magati ja valmistati toitu. Külmal ajal oli see kõige soojem ruum. Sügiseti kuivatati seal ka vilja.
Mängud erinevad vana aja omadest absoluutselt. Tänapäeval on peaaegu kõik internetti üle kolinud, täpselt nagu minagi kirjutan seda teksti arvutis, samamoodi on ka mängudega. Toodetakse igasuguseid arvutimänge mis naelutavad lapse tundideks arvuti ette. Vanasti viibisid ja mängisid lapsed palju rohkem väljas, ka mänguasjad tehti endale ise. Tänapäeval on poes müügil kõiksugu barbied ja teised nukud. Poistele on saadaval autod, küll juhitavad ja mitte juhitavad. Ühesõnaga erineb tänapäev vanast ajast tohutult. Mõned muutused on sellised milleta ei saaks eladagi, aga kas need kõik on ikka vajalikud?

Kommentaare ei ole: